Googlova aplikacija Google Books
| Članek je bil prebran 785 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Google Books je Googlova aplikacija, ki uporabnikom omogoča vpogled v različna književna dela. Google Books je pravzaprav digitalna zbirka podatkov, ki jo je Google začel ustvarjati že leta 2004. Tako je na enem mestu zbral kar 20 milijonov knjig, z aplikacijo pa lahko uporabniki pred nakupom določene knjige le-to preverijo na aplikaciji Google Books. Tako ta objavlja kratke povzetke vsebin in naslove posameznih knjig, ki so v njihovi bazi. Že več let traja tudi spor Googla zaradi avtorskih pravic, saj so mnogi avtorji prepričani, da je Google dela skeniral brez dovoljenja avtorjev. Vrhovno sodišče se je glede tega spora o avtorskih pravicah končno odločilo, in sicer v prid Googla.

google booksGoogle je tako zmagal v dolgem sodnem sporu z avtorji knjig, ki so prepričani, da gre v tem primeru za hudo kršitev avtorskih pravic. Spor je tako trajal kar desetletje, na koncu pa je vrhovno sodišče odločilo, da zavrne pritožbo avtorjev proti spletnemu gigantu. Google tako naj ne bi kršil avtorskih pravic, ko je brez predhodnega dovoljenja skeniral dela različnih avtorjev in povzetke teh del objavil na spletu.

Digitalna zbirka podatkov Google Books tako vsebuje številne knjige, ki jih je moč iskati po ključnih besedah ali celo daljših odstavkih besedila. Že leta 2005 so se zaradi tega pritožili avtorji, ki so takšno skeniranje književnih del ocenili kot grobo kršitev avtorskih pravic in se zato odločili, da Google tožijo na sodišču. Proti takšni digitalizaciji knjig je nato protestiralo tudi mednarodno pisateljsko društvo PEN. Digitalizacija brez dovoljenja avtorjev se kljub presoji vrhovnega sodišča zdi še vedno vsaj nekoliko sporna, saj je v marsičem povsem v nasprotju z avtorskim pravom in mnogimi mednarodnimi zakoni.

Google se je tega očitka na sodišču obranil z razlago, da jim pri digitalizaciji knjig ne gre za vsebino knjig (zato so objavljeni le povzetki), temveč je glavni namen aplikacije, da uporabniku omogoča osnovne informacije o knjigah, da se ta nato lažje odloči, ali želi neko knjigo prebrati, kupiti, si izposoditi, itd. Spor se je tako zaključila tako, da je sodišče ugotovilo, da gre pri Google Books zgolj za informacije o delih, ne pa za vsebino samih knjig. Digitalizacijo kot legalno razumejo tudi pri Googlu, prav tako pa menijo, da so z digitalno zbirko mnogim avtorjem celo koristili.

Google je tako dobil še eno sodno bitko, avtorji pa so seveda ostali razočarani. Glede na siceršnje stroge mednarodne zakone o avtorskih pravicah takšna razsodba v marsičem seveda preseneča, saj se na Google Books najde daljše odstavke poglavij, ki sicer nikakor ne pomenijo celotne vsebine knjige, vendarle pa sicer velja, da daljših odstavkov besedil ni dovoljeno kopirati, razpečevati ali uporabljati brez predhodnega soglasja avtorja tega besedila. Glede na to, da je Googlova digitalna baza tako velika, bi v realnosti zelo težko pridobil vsa soglasja avtorjev, glede na trenutno stanje pa se celo zdi, da mnogi pisci soglasja niti ne bi želeli dati. Ker so avtorji na sodišču ostali neuslišani, je pričakovati, da se bodo v prihodnje še vedno borili zoper, po njihovem prepričanju, nedovoljeno uporabo njihovih avtorskih besedil.

© 20. 06. 2018 - STC2011.si. Oglaševanje.