Vse o spletnih iskalnikih
| Članek je bil prebran 1,304 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Spletni iskalniki pomenijo vstopno točko v brskanje po svetovnem spletu. Namenjeni so iskanju informacij, izide poizvedbe pa običajno prikažejo v obliki seznama. Pridobljene informacije običajno sestavljajo spletne strani, slike ali podatkovne datoteke. Skupna značilnost različnih spletnih iskalnikov je, da delujejo na osnovi naprednih algoritmov, nekateri pa tudi v kombinaciji naprednih algoritmov in človeškega vnosa. Iskalnikov je več vrst. Eni so glede na geografske razsežnosti globalni (Google, Yahoo, id.), drugi lokalni glede na državo (npr. najdi.si).

googleKako delujejo spletni iskalniki?

Delovanje iskalnikov je precej zapleteno in kompleksno. Spletni iskalnik običajno sestavljajo trije sestavni deli: spletni pajek (»spider« ali tudi »web crawler«), indekser (kazalnik) in iskalni procesor.

Naloga spletnega pajka je, da išče ter zapisuje spletne strani v bazo.

Kazalnik oziroma indekser ima nalogo, da vsako besedo na posamezni strani indeksira, nato pa jo shrani v poseben register besed in strani.

Iskalni procesor ima nalogo, da primerja iskalne nize uporabnika z registrom shranjenih besed, nato pa na podlagi tega predlaga najbolj ustrezno spletno stran glede na določeno poizvedbo.

Ko spletni roboti najdejo spletno stran, kazalniki le to indeksirajo. Roboti spletnim strežnikom pošljejo ukaz za spletno stran, ki se nahaja na določenem strežniku. Nato to stran posnamejo in jo prepustijo kazalniku, da jo nadalje obdela. Naloga pajkov je tudi iskanje raznih spletnih povezav in pridobivanje novih spletnih naslovov. Najbolj zapleten del iskalnika je iskalni procesor. Vsebuje kar nekaj nivojev: uporabniški vmesnih za iskanje (polje iskanje), podprogram za oceno ter primerjavo vpisane iskalne poizvedbe z bazo kazalnika, prikaz predlaganih relevantnih spletnih strani, itd.

Razlike med spletnimi iskalniki

Spletni iskalniki se razlikujejo v točnosti in dodatnih funkcijah. Razlike se kažejo tudi med načini iskanja v različnih iskalnikih. Ti za oceno relevantnosti določene iskane besede uporabljajo različne postopke ocenjevanja oziroma računanja. Večina iskalnikov to stori na osnovi podatkov, kateri so vpisani v algoritme. Algoritmi se ves čas spreminjajo, saj jih administratorji iskalnikov vseskozi nadgrajujejo. Namen teh nadgradenj je še večja natančnosti pri ocenjevanju relevantnosti besed glede na določeno poizvedbo.

© 20. 06. 2018 - STC2011.si. Oglaševanje.