Kako se znebiti hemeroidov?
| Članek je bil prebran 465 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Hemeroidi so precej bolj pogosta težava naše družbe, kot smo si pripravljeni priznati. Z njimi naj bi se vsaj enkrat v življenju srečal vsakdo izmed nas. Pogosto je tabu glede hemeroidov povezan s strahom pred krvavitvijo iz zadnjične odprtine ali pa s strahom pred pregledom. Pogosto sami doma ne moremo vedeti, ali gre za hemeroide ali ne – krvavitve, ki spremljajo veliko potrebo, so namreč lahko tudi posledica kakšne resnejše bolezni oziroma zapleta, kot so hemeroidi. Samozdravljenje v primeru hemeroidov se zato odsvetuje, kar pomeni, da se je o tem, ali gre pri krvavitvi zares za hemeroide ali pač ne, najbolje prepričati pri zdravniku.

zdravje onlineKaj sploh so hemeroidi?

Hemeroidi so pravzaprav žilni vozli, ki se pojavijo v kanalu zadnjika. Te vozle imamo sicer vsi, težave pa nastanejo, ko se povečajo. Določeni posamezniki so k temu bolj nagnjeni kakor drugi, kar je povezano z družinsko predispozicijo in dednostjo. Tisti posamezniki, ki so k nastanku hemeroidov že tako in tako nagnjeni, morajo poskrbeti predvsem za to, da bodo imeli urejeno prebavo – da bodo torej redno in mehko odvajali blato. Posebej so k tej tegobi nagnjeni tudi vsi tisti, ki poklicno veliko sedijo (npr. šoferji, delavci na blagajni, v pisarnah, itd.). in pa poklici, pri katerih ni mogoče takoj iti na stranišče, ko človek začuti dražljaj.

Simptomi hemeroidov

Zdravljenje hemeroidov

Strokovnjaki ljudi svarijo pred pretiranim pogumom in samozdravljenjem v primeru hemeroidov. Pogosto namreč ljudje ob krvavitvah in bolečinah v predelu zadnjika na pamet predvidevajo, da gre za hemeroide, šele naknadno pa se nato izkaže, da gre za katero izmed resnejših črevesnih bolezni. Najslabše je, če se človek zaradi strahu pred pregledom in diagnozo zdravi kar sam in si v lekarni kupi katero izmed rektalnih mazil, ki so brez recepta na voljo za zdravljenje hemeroidov. To je še zlasti nevarno, če gre slučajno za bolnike z rakom, saj bodo po uporabi mazil krvavitve prenehale (prenehajo v tem primeru tako in tako same od sebe), bolniki pa potem mislijo, da so hemeroide pozdravili, v resnici pa bolezen po tiho napreduje. Mazila, ki jih lahko kupimo na lastno pest, je zato smiselno uporabljati le, v kolikor smo po pregledu pri specialistu dobili potrditev, da ne gre za rakaste spremembe, ampak za hemeroide. Vsaka krvavitev iz zadnjika je zato razlog za obisk zdravnika, ki lahko s primernim pregledom potrdi ali ovrže vaš sum o tem, ali imate hemeroide ali ne. Nevarne so tudi vse tiste situacije, ko celo zdravniki brez podrobnega pregleda na pamet predpišejo razna zdravila za hemeroide, brez da bi se prej prepričali, da gre res za to zdravstveno nevšečnost.

Zdravljenje, če imamo potrjeno, da gre za hemeroide, lahko poteka takole:

Ves čas, ko zdravimo hemeroide, moramo imeti pred očmi tudi odstranjevanje vzrokov za njihov nastanek. Najpogosteje je za to krivo neredno in trdo odvajanje ter pritiskanje pri iztrebljanju. Najpomembneje si je torej urediti prebavo, kar dosežemo s povečanim vnosom vlaknin, vode in več telesne dejavnosti. Nekateri prisegajo tudi na donat, odvajala pa ni priporočljivo jemati trajno oziroma redno. Pomaga lahko tudi samoklistiranje, s katerim spodbudimo leno črevo, da postane bolj aktivno. Bolečine lahko omili tudi uporaba olivnega olja.

Preverite tudi, kdaj narediti test nosečnosti. Več!

© 22. 07. 2018 - STC2011.si. Oglaševanje.