S pravimi vrati in montažo do energijsko učinkovitega doma
| Članek je bil prebran 131 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Zime je počasi konec, nizke temperature pa so se pokazale za odličen test učinkovitosti stavbnega pohištva številnih gospodinjstev. Nekatero stavbno pohištvo je izvrstno vzdržalo ta, povsem naravni preizkus, drugo ne. Morda se je izkazalo, da so vrata prepišna in da ne tesnijo. Morda so se po hiši naredili toplotni mostovi, zaradi česar se je pojavila vlaga. Morda pa je bil vaš račun za ogrevanje tako visok, da ste ob tem začeli razmišljati o vzrokih za to.

Če živite v večstanovanjski oziroma družinski hiši kakršne so se gradile eno oziroma dve generaciji nazaj, bo prava rešitev v menjavi vrat in nakupu novih. Vendar pa je potrebno naprej zakonitosti pravilne izbire vrat, ki bodo vašo hišo ‘grela’ naslednjih 15 do 20 let.

Energijsko učinkovita vrata

Smernice, ki jih je potrebno upoštevati se vežejo na energijsko učinkovitost stavb in zahteve po zmanjševanju porabljene primarne energije (za ogrevanje in hlajenje) z ohranjanjem toplote, in uporabo obnovljivih naravnih virov s ciljem zmanjševanja negativnih učinkov na okolje. Vendar pa doseganje energijske učinkovitosti ni samo naloga gradbenih materialov in izolacijskega ovoja, temveč tudi naloga vrat in oken. Slednja bi morala pomagati nižati toplotne izgube in preprečevati podhladitev ali pregretje vašega doma. V starejših stavbah, zgrajenih po drugačnih principih, so stene pozimi podhlajene, poleti pa pregrete. Vrata in okna ne tesnijo, zaradi česar prihaja do velikih toplotnih izgub in visokih stroškov za ogrevanje.

Sodobni proizvajalci oken nenehno izboljšujejo lastnosti oken z namenom doseganja zahtevanih standardov energijske učinkovitosti. Praviloma bi toplotna prevodnost vrat ne smela presegati 1.6W/m2K za ne-pasivne hiše, toplotna prevodnost vrat pasivnih hiš pa bi morala biti še nižja, in manjša od 0,8 W/m2K.

Pravilna montaža

Pri pravilni izbiri vrat se vsekakor obrnite na prodajalca stavbnega pohištva, ki poskrbi tudi za pravilno montažo in vgradnjo. Sama izbira vrat ni dovolj. Odločiti se boste še morali o vratnih okvirjih, debelini vratnih okvirjev, tesnilih in še če. Pri vsem omenjenem je zanesljivo in verodostojno svetovanje največja pomoč.

Še pred samo montažo se bo monter oglasil na domu z namenom določitve najprimernejšega načina vgradnje. Pravilna montaža bi morala garantirati dolgotrajno zaščito pred vremenom, zrakotesnost in toplotno in zvočno izolacijo.

 

© 20. 06. 2018 - STC2011.si. Oglaševanje.