Kakšno končnico bo imela vaša domena?
| Članek je bil prebran 264 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Spletno stran imate narejeno. Ime ste ji tudi že izbrali. Zdaj pa se odločate še za primerno končnico domene. Programerji velikokrat uporabljajo metaforo hiše in naslova. Strežnik predstavlja nekakšen dom vaše spletne strani, domena pa predstavlja naslov. Celoten ‘naslov’ je sestavljen v naslednjem zaporedju www.imestrani.koncnica.

Izbiranje glede na ciljni trg

Pri izbiri končnice domene upoštevajte tako trg oziroma državo, od koder bodo prihajali obiskovalci vaše spletne strani in področje vašega profesionalnega delovanja. Če boste izhajali iz nacionalnosti boste izbirali med nacionalnimi domenami. Za delovanje na slovenskem trgu boste izbrali končnico .si (slednja je rezervirana za slovenske državljane), za delovanje na hrvaškem trgu boste izbrali končnico .hr, če pa ciljate na vso Evropsko unijo pa boste izbrali končnico .eu.

Izbiranje glede na vrsto dejavnosti

Če boste nasprotno izpostavili dejavnost, ki jo predstavljate na spletni strani, se boste morda odločili za .courses (če ste učitelj jezikov) ali .yoga (če ste učitelj joge) ali .career (če posredujete delovna mesta ali svetujete iskalcem službe) ali .tours (primerna za turistične vodnike).

Prednosti generične končnice

Če pa želite izbrati čimbolj splošen in generičen naslov se odločite preprosto za .com ali .info, ki sta oba zelo priljubljena.

Koliko domenskih končnic lahko imate?

Naenkrat si lahko izberete samo eno končnico, oziroma je v enem naslovu lahko samo ena končnica. Vendar pa boste v primeru zakupa končnice .com, velikokrat dobili v paketu tudi možnost uporabe .info končnice. Priporočljivo je, da priložnost izkoristite in uporabite obe končnici (www.imestrani.com in www.imestrani.info), saj bo na ta način vašo stran lažje najti v brskalnikih. Na ta način že vnaprej izključite konkurenčni prevzem vaše spletne strani. Poznamo primere, ko je podjetje registriralo samo en naslov www.imepodjetja.com in mu je konkurenca ponagajala in zakupila www.imepodjetja.info.

Ko se boste odločili za ponudnika in primeren paket in končno tudi za končnico, bo domena stopila v veljavo v manj kot 15 minutah. Pa srečno!

 

© 22. 07. 2018 - STC2011.si. Oglaševanje.