Delo na domu – fleksibilna oblika zaposlitve
| Članek je bil prebran 667 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Verjetno je več takih, ki si tu in tam zaželijo, da bi lahko svojo zaposlitev opravljali kar na domu. Marsikomu je takšno delo bolj pisano na kožo in se v togem, pisarniškem 8-urnem delavniku ne počuti najbolje. Vendarle pa pri nas delo na domu ni tako zelo pogosta oblika zaposlitve, saj so v večini primerov ljudje še vedno sprejemajo z nekaterimi predsodki. Eden izmed najbolj pogostih je to, da ljudje, ki delajo od doma in nimajo neposrednega nadzora s strani šefa, doma lenarijo in pravzaprav nič ne naredijo. V resnici pa študije, ki so jih izvajali po svetu kažejo, da so ljudje, ki delajo od doma, zelo dobro organizirani in imajo svoje delovne naloge zgledno opravljene. Izkazalo se je, da je marsikateri zaposleni v podjetju manj produktiven kakor osebe, ki so zaposlene od doma. V tujini je takšna oblika zaposlitve tudi bolj pogosta, zanjo se zelo rade odločajo predvsem mlade mamice, ki na ta način nekako premostijo sicer težavno obdobje ločevanja s svojim otrokom, ki gre v vrtec. Mnoge se odločijo, da bodo od doma delale za polovični delovni čas in tako veliko časa še vedno posvetile svojemu otroku. V tem pogledu velja delo od doma za eno izmed najbolj, če ne celo najbolj, fleksibilno oziroma prožno obliko zaposlitve.

delo na domuKako poteka delo od doma?

Najprej se je potrebno zavedati, da delo od doma še zdaleč ne pomeni poznega vstajanja, poležavanja na kavču in opravljanja dela v pidžami. Kljub temu, da gre za prožno obliko zaposlitve, pa mora biti tudi delo na domu, kot vsako delo, na koncu meseca opravljeno. To pomeni, da si moramo svoj čas dobro organizirati, delovne naloge smiselno razporediti, od posameznika pa terja veliko samodiscipline. V prvi vrsti to pomeni, da si je potrebno določiti delovni čas – torej ure, ko bomo intenzivno delali. V kolikor delate tako, da ste pri delu povezani z matično pisarno, je svoj delovni čas najbolje prilagoditi delovnemu času ostalih zaposlenih v podjetju. Ko enkrat določimo delovne ure, se je tega smiselno natančno držati. Najbolje je, da se vstanete zgodaj zjutraj in se najprej uredite – kot da bi se dejansko odpravljali v pisarno, le da namesto obleke in čevljev pač oblečete udobna oblačila za doma in copate. To je zelo pomembno, saj daje človeku občutek, da je v službi in ne doma, hkrati pa se je potem lažje osredotočiti na delo, ki vas čaka. Urejenost je pomembna tudi, če ste s svojo pisarno na vezi preko video konferenc. Zelo pomembno pri delu na domu je tudi poznavanje svojega področja in sposobnost samostojnega dela. Pri delu na domu namreč ne boste imeli možnosti, da za nasvet ali mnenje povprašate bližnjega sodelavca, zato je to pogoj, da lahko delo dobro opravite. Delo na domu je včasih manj primerno za vse tiste, ki ne morejo shajati brez socialne interakcije s sodelavci. To večina podjetij rešuje tako, da se vsi sodelavci, ki delajo od doma, nekajkrat mesečno pridružijo ostalim na firmi in tako vsaj nekaj dni na mesec preživijo kot pravi kolektiv.

Glave prednosti dela na domu

Delo od doma ima torej številne prednosti, ni pa primerno za vsakogar. Pomeni prožno obliko zaposlitve, v kolikor smo sami dobri organizatorji in si znamo razporediti svoje delovne naloge in čas. Več o delu od doma pa Preverite na Zaposlen.com.

Preberite tudi o Googlovi aplikaciji Google Books. Več!

© 22. 07. 2018 - STC2011.si. Oglaševanje.