3 razlogi zakaj se cene v registraciji domen razlikujejo
| Članek je bil prebran 191 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Dodaten finančni strošek, ki ga imajo upravljavci spletnih strani, je plačilo za svojo domeno. Na trgu obstaja veliko ponudnikov registracij domen, pri čemer lahko opazimo, da se cene domen razlikujejo. V nadaljevanju bomo navedli tri razloge, zakaj je tako.

Ponudniki spletnih domen pri svojem poslovanju načeloma svoje dejavnosti ne opravljajo samostojno, ampak imajo poslovne partnerje, brez katerih aktivacija domene ne bi bila mogoča. To so podjetja, ki se z domenami ukvarjajo “na debelo” in ponujajo ostalim podjetjem možnost sodelovanja za izvajanje storitev v svojem imenu in za tuj račun. Cena domene pa je pri vsakem podjetju, ki trguje na debelo, različna. Tako ponudniki registracije domene, ki se z dejavnostjo ukvarjajo “na drobno”, nimajo veliko manevrskega prostora pri določanju cen. Te torej določajo druga podjetja.

Cena je odvisna tudi od tega, katero domeno si izberemo. Če primerjamo domeno ».si« in ».luxury«, lahko opazimo znatno razliko. To je predvsem posledica dejstva, da so ene domene splošno bolj uporabljene, druge pa so specifične in jih uporablja manj ljudi. Podjetja oziroma posamezniki, ki bodo uporabili redkejšo domeno, imajo posledično prednost pred ostalimi konkurenčnimi ponudniki in tako izstopajo iz množice.

Končno pa moramo pri ceni domene upoštevati stroške ponudnikov domen. Njihova dejavnost je zelo specifična in imajo pri zagotavljanju storitev precejšnje stroške, tako pri registraciji domene, vzdrževanju in morebitnih zapletih. Skrbijo tudi za to, da so na voljo v primeru nepravilnosti in da imajo njihove stranke najboljšo možno podporo.

Ugotovimo lahko, da na ceno domene vpliva veliko dejavnikov, predstavili pa smo le najpomembnejše. Če je spletna stran ustvarjena za potrebe poslovanja podjetja, je seveda priporočljivo, da je domena izvirna, se sklada s podjetjem in je konkurenčna. Če razmišljate o registraciji domene, preverite cene registracije domen pri priznanih ponudnikih in se odločite za najprimernejšo.

© 20. 06. 2018 - STC2011.si. Oglaševanje.