Katera so najbolj prodajana vozila zadnjih let?
| Članek je bil prebran 55 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Avtomobilska industrija je ena tistih, ki se nenehno razvija in ki ji, kljub občasnim nihanjem, vsem poznanim nezgodam in uspehom, gre dobro. Po nekaterih podatkih je, če pogledamo zadnjih dvajset let, dosegla dno  leta 2013, ko je bila prodaja najnižja. Od takrat pa konstantno raste, kljub trendu souporabe avtomobilov in deljenje prevoza z drugimi.

V Sloveniji je registriranih več kot milijon osebnih avtomobilov. Januarja pa je številka registriranih avtov v Sloveniji presegla rezultate zadnjih desetih let in po krizi izpred desetih let (sodeč po podatkih Sekcije za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije). Statistike kažejo, da narašča prodaja SUV-vozil in križancev ter lahkih gospodarskih vozil.

Pa poglejmo zakaj. Kaj je na teh vozilih, da pritegnejo vse več ljudi? O SUV vozilih smo že pisali. Gre za vozila, ki so jih prvotno uporabljali v vojaške namene, zaradi njihove vzdržljivosti in prilagodljivosti na različne terenske razmere. V zadnjem desetletju pa smo jih začeli videvati tudi v urbanih okoljih. Razlogi za to so, da so določeni segmenti uporabnikov v njih odkrili nove funkcionalnosti. Starejšim oziroma upokojencem sta všeč višina in preglednost nad cestiščem, družinam pa sta všeč prostornost potniške kabine, udobje in veliki prtljažniki.

Križanci so izredno zanimiva vozila, saj kombinirajo tradicijo z inovativnimi oblikovnimi rešitvami. To so na primer kombilimuzine ali križanci med SUV-ji in enoprostorci. Njihovi proizvajalci skušajo na ta način pritegniti nove kupce. Tistim, bolj konservativnim ponudijo elegantnega športnega terenca, bolj drznim, pa ponudijo športno in dinamično limuzino (na primer Citroën C3) ali kombilimzuino (na primer C4 Cactus). Lahka gospodarska vozila so v porastu saj apelirajo en le na gospodarske uporabnike ampak so vse bolj privlačna tudi za družine, ki jih pritegneta prostornost in multifunkcionalnost  in vozilo kot podpora aktivnemu športno obarvanemu načinu življenja (na primer Berlingo, Jumpy in Jumper).

Vsa omenjena vozila ponuja tudi Citroën, priznan in uveljavljen proizvajalec avtomobilov z 100 in več letno avtomobilsko tradicijo. Preverite njihovo ponudbo.

© 20. 06. 2018 - STC2011.si. Oglaševanje.